Går erfarenhet före utbildning?

Går erfarenhet före utbildning?

  • Inläggsförfattare:

Många människor befinner sig i ett dilemma när det gäller att formatera innehållet i deras CV. Är det bättre att lista din utbildning först eller din yrkeserfarenhet? Som de flesta svar beror svaret på den här frågan helt på dig.

Utbildning först 

Människor som listar utbildning först på deras CV har vanligtvis liten eller ingen arbetslivserfarenhet eller är nyutbildade, och detta är vanligtvis det rätta sättet att formulera ditt CV under det här sammanhanget. Utbildning kommer aldrig att skada dig i ett CV, så om du söker ett jobb och har liten eller ingen arbetslivserfarenhet är det förmodligen bäst att du inkluderar din utbildning först, men var beredd på att dem kanske väljer att anställa någon med mindre utbildning men större erfarenhet istället. Detta är fallet på grund av att dem alltid måste lära upp en nyanställd. Det spelar inte någon roll om dem har erfarenhet eller inte, skillnaden kommer vara på hur mycket utbildning det krävs för att du ska klara av arbetet.

Du kan ytterligare öka ditt CV genom att inkludera alla priser eller annan relevant information som visar mer hur du är som person då du inte kommer att ha bra referenser. Du bör också lista kurser du har avslutat som är relevanta för jobbet du söker. 

Erfarenhet först

Å andra sidan, om din arbetslivserfarenhet överväger din utbildning är det förmodligen bäst att inkludera detta först, men det är helt upp till dig att bestämma. Det är viktigt att ha jobbet du söker i åtanke när du bestämmer dig för hur du ska bygga din CV. Söker du till exempel en marknadsdirektör och har 15 års erfarenhet av en liknande position? I så fall bör detta vara en av de första saker som en anställningschef ser på ditt CV. I detta fall kommer det även spela väldigt lite roll om du har mycket eller lite utbildning, det viktigaste kommer vara dina referenser och tyvärr din ålder.